Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is voor mij een grote inspiratiebron, al vanaf 1993. Het is een visie die geïnspireerd is op eeuwenoude wijsheidstradities en moderne Westerse psychologische inzichten.
Deze manier van zijn, ervaren, kijken en denken kleurt mijn manier van werken.

Je oorspronkelijke wijsheid ontdekken en inzetten

In zijnsoriëntatie gaan we ervan uit dat je bewust aandacht kunt geven aan een rijke bron in jezelf, we noemen dat je zijnsgrond of oorspronkelijke wijsheid.
Iedereen kent deze rijkdom. Bijvoorbeeld als we ontroerd zijn door schoonheid of als we overstijgende liefde of begaan-zijn-met ervaren. Als we de openheid ervaren in een goed gesprek of een diep genieten in de natuur. Op zulke momenten voelen we ons vrij en stromend. Bevrijd van ons gewoontezelf dat graag alles onder controle houdt en de wereld benauwd gadeslaat.

Je kunt afwachten wanneer deze vrije momenten je ten deel vallen. Je kunt ook jezelf ruimte geven en jezelf inzetten om deze kwaliteiten meer en meer te herkennen en een plek te geven in je leven. Zo leer je vormgeven aan die vrijheid, liefde en creativiteit.

Vriendschap sluiten met jezelf en je lot

Zijnsgeoriënteerde bewustzijnsontwikkeling helpt je ook moeilijkheden in je leven anders te benaderen. Niet ontkennen en niet ertegen vechten, maar erbij leren zijn vanuit een liefdevolle aandacht voor jezelf. Erkennen dat het leven niet altijd zo gelukkig is als ‘men’ je doet geloven, dat er misschien geen definitieve antwoorden zijn. Dat het belangrijk is bevriend te zijn met jezelf als basis voor relaties met anderen.

Het brengt je in contact met jezelf op een essentieel en existentieel niveau. Je gaat herkennen waar jij de rust en ruimte vindt die altijd aanwezig is. Daardoor ervaar je meer grond en meer vertrouwen in jezelf. Het vraagt wel oefening daarop af te stemmen, maar als je dat kunt opbrengen voelen je problemen minder solide aan en herinner je je oorspronkelijke veerkracht en wijsheid.

Meditatiebeoefening neemt een belangrijke plaats in deze vorm van bewustzijnsontwikkeling.

page.php

© Rose-Anne Mutsaers

Gemaakt door Repzz